עטור מצחך קקאו שחור, שוקולד הוא הזהב החדש?
מאת ליאור מנצור, יועצת קיימות בעסקים
מהו הקשר בין שינוי האקלים לממתק האהוב? האם בקרוב מאוד יתחולל משבר שוקולד והוא יהיה ממתק לעשירים בלבד?
שוקולד הוא אחד מתענוגות החיים על המשפט הזה כמעט אין עוררין, האם ידעתם שבגרמניה ובשוויץ האדם הממוצע צורך כ-9 קילו (!) שוקולד בשנה?
לפי דעת המומחים בקרוב מאוד יהיה מחסור בשוקולד, המאכל האהוב יהיה כל כך יקר שרק אנשים אמידים ומאוד עשירים יוכלו לרכוש אותו, "אנחנו בדרך למשבר שוקולד" (ג'ק הרולד, אנליסט שווקים מניו יורק).
המידע הזה מלחיץ אותי מאוד, מקווה שגם אתכם.
הרולד ממשיך ואומר שעקב התעשרות של מדינות עניות כמו סין, הן גילו את מוצרי הפרימיום ואחד מהם הוא השוקולד וקצב צריכתו במדינות אלו עלה בצורה משמעותית בשנים האחרונות. בסין ובברזיל מספר צרכני השוקולד הוכפל ביחס לצריכתם בעשור האחרון, לכן האיזון בין ההיצע- לביקוש הופר, וכמות הייצור אינה גדלה בצורה שתאפשר להתמודד עם עודף הביקוש.
הפתרון המתבקש הוא הגדלת הייצור אולם הדבר אינו פשוט כלל, עקב השפעת שינויי האקלים על מזג האוויר, במערב אפריקה שבה 70% מהקקאו העולמי מיוצר. מזג האוויר הצחיח הופך את תהליך הגידול למאתגר מאוד עבור החקלאים המקומיים ורבים מהם נוטשים את גידול הקקאו.
מה עושים?
מעלים לסדר היום הציבורי את שינוי האקלים והשפעתם על צורת חיינו. שינוי האקלים כבר כאן, עלינו להתעורר ולהבין שאם לא ננקוט צעדים משמעותיים צורת החיים המוכרת, הנוחה ולמען האמת גם האהובה על כולנו בסכנה. אנו נמצאים בנקודת האל חזור ובשביל ליצור שינויים משמעותיים תאגידים וחברות עסקיות, הממשלות והמשטרים השונים, ארגוני החברה האזרחית והאדם הפשוט צריכים להירתם בקיצור כ-ו-ל-נ-ו!!!. לאדם יש יכולת לראות דברים בראי קצר טווח אבל עלינו להתחיל לדאוג לטווח זמן הארוך למען עתיד האנושות. היום זה שוקולד ומחר אלה יהיו מים זורמים.
שמעו סיפור שוקולדי במיוחד, אחותי מכורת שוקולד והמתנה האולטימטיבית עבורה היא שוקולד, אבל לא שוקולד רגיל אלא שוקולד מיוחד ומקורי. לפני שנתיים טסתי לשוויץ וקיבלתי רשימה מפורטת להביא לגברת הנאווה, כך יצאתי למסע קולינרי תרה אחרי שוקולד שוויצרי משובח. חוויה מרתקת כשלעצמה, נסו זאת בהזדמנות (אבל אם תעלו כמה קילוגרמים אל תאשימו אותי :)). בגיחתי האחרונה לברלין קיבלתי רשימה (אבל מסע קולינרי לא היה פה כי הייתי צריכה גם לעבוד :)) היא כללה ביקור בחנות השוקולד של חברת RITTER SPORT התייחסתי לתפקיד ביראת כבוד ואחרי שביקרתי שם, הבאתי מלא שוקולד לכולם.
כשחזרתי לארץ רציתי לראות האם הם פועלים למען המשך קיומו של המאכל האהוב לאור שינויי האקלים, לשמחתי גיליתי שכן. הם דואגים ליצור שוקולד בצורה מקיימת, בדוח הקיימות שלהם הם הציבו יעד שאפתני שעד 2020 כל הקקאו שלהם יהיה קקאו שגדל בצורה מקיימת. הווה אומר להשתמש במתודות וצורות גידול שדואגות לשמירה על כדור הארץ, מוזמנים להתעמק ולקרוא לעומק בדוח קיימות המרתק שלהם!. בנוסף, דוח הקיימות שלהם נותן תמונת מצב רחבה בנוגע לתנאי העסקה של העובדים מארצות מקור הקקאו, יצירת תשתיות מקומיות וסקירה חברתית -סביבתית רחבה. בעיני זוהי דוגמה נהדרת לאחריות חברתית מהליבה העסקית של החברה, מוצר הליבה שלהם הוא שוקולד והם דואגים להפיק את הקקאו באופן מקיים ולא הולכים סחור סחור.
אולם אין זה מספיק בשביל למנוע את משבר השוקולד שעתיד להגיע אלינו, בשביל להתמודד עם משבר השוקלוד עלינו להתחיל ולהתמודד עם שינויי האקלים דבר שמצריך פתרון תלת מגזרי שיכלול מעורבות של כל מחזיקי העניין שלהם יד בדבר.